Witamina D ? jako źródło odporności organizmu

Witamina D ? jako źródło odporności organizmuCoraz większą role przypisuje się witaminie D, jeśli chodzi o budowanie odporności organizmu. Do tej pory najbardziej z tym faktem była utożsamiana witamina C, lecz najnowsze badania dowodzą, że właśnie witamina D może mieć tutaj także nieocenioną role ? prawdopodobnie nawet większą, niż popularna i dobrze przebadana witamina C. Dlatego nie należy zaniedbywać jej dostarczania szczególnie w okresie zwiększonego zapotrzebowania. Witamina D zwana jest witaminą słońca. Jest ona samoczynnie produkowana przez organizm, jednak zimą i jesienią ? występować mogą niedobory. To właśnie wtedy szczególnie należy wzbogacić swoją dietę w źródła witaminy D ? czyli np. w: ? tłuste ryby (makrela, śledź), ? wątróbkę, ? jajka, ? mleko i nabiał. Dzięki temu uda się uzupełnić niedobory, a tym samym organizm będzie bardziej odporny. W okresie zimowym i jesiennym przecież można najbardziej zaobserwować osłabienie organizmu, większą podatność na choroby, infekcje itd. Warto więc temu zapobiegać, uwzględniając w swojej diety wymienione produkty.